Laboratorio

Laboratorio

Kahilanniemen toimipisteessämme toimii oma näytteenottolaboratorio.
Muissa yksiköissämme otetaan ainoastaan joitakin päivystysluontoisia näytteitä.  Muut näytteet otetaan Eksoten laboratorioissa.

Laboratoriotutkimuksiin voit tulla vain ajanvarauksella työterveyslääkärin tai -hoitajan lähetteellä. Huomioithan, että Eksoten tai muiden terveydenhuollon yksiköiden määräämiä näytteitä ei oteta laboratoriossamme.

Vastaukset saat lähetteen tehneeltä hoitajalta tai lääkäriltä, esimerkiksi varaamalla puhelinajan. Voit myös katsoa vastaukset OmaKanta-palvelusta, johon viitearvoissa olevat vastaukset siirtyvät noin viikon kuluessa.

Työterveyshuollon lähetteellä voit käyttää myös kaikkia Eksoten alueen laboratorioita.

Ajanvaraus Kahilanniemen laboratorioon:
Puh. 020 7199 061
Nettiajanvaraus (tulossa)

Kahilanniemen laboratorio on avoinna ma-pe 7.30–14.30

Ajanvaraus laboratoriotutkimuksiin Eksotelle:
Hyvis Eksoten ajanvaraukseen tästä

ma-pe klo 8.00–15.00
puh. 05 352 6000

Lönnrotinkadun toimipisteessä näytteenotto ilman ajanvarausta.

Varmistathan ennen ajan varaamista, että sinulla on voimassa oleva lääkärin tai hoitajan kirjoittama lähete laboratoriotutkimuksiin. Huolehdithan myös asianmukaisista esivalmisteluohjeiden noudattamisesta. Esivalmisteluohjeet sekä tarvittavat välineet saat varmistettua laboratorion ajanvarauksesta tai laboratorion toimipisteistä. ​

Valmistautuminen laboratoriotutkimuksiin

Verinäyte

Monet tekijät kuten ruoka, kahvi, tee, alkoholi, tupakka, lääkkeet, fyysinen rasitus ja vuorokaudenaika voivat vaikuttaa laboratoriotutkimusten tuloksiin. Ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua noin 15 minuuttia verenkierron tasaantumiseksi. Jotta laboratoriotutkimusten tulokset olisivat mahdollisimman luotettavia, pyydämme sinua noudattamaan seuraavia ohjeita:

Paastonäyte

  • Syömättä 10–12 tuntia (enintään 15 tuntia). Aamulla ennen näytteenottoa voit tarvittaessa juoda lasillisen vettä.
  • Ei alkoholia edeltävänä päivänä eikä näytteenottoaamuna.
  • Tupakointia tulee välttää näytteenottoaamuna, samoin myös ruumiillista rasitusta ja hengästymistä laboratorioon tullessanne.
  • Lääkkeiden otossa noudata saatuja ohjeita. Kilpirauhasnäytteet (esim. TSH) otetaan ennen lääkkeen nauttimista ja suositeltavaa on ottaa näyte ennen klo 14. Mikäli olet ottanut aamuannoksen, tulisi siitä olla kulunut vähintään 3 tuntia.

Virtsa – ja ulostenäytteet

Tulehdusvirtsanäytteen antamista varten virtsan tulisi olla rakossa vähintään 4h. Muissa virtsanäytteissä toimi sinulle annettujen ohjeiden mukaan. Kotona annettava virtsa- ja ulostenäytteet otetaan laboratoriosta saataviin näyteastioihin erillisten ohjeiden mukaisesti.